Fooddetective ételintolerancia teszt (26 300 Ft)

Egészségpénztár felé elszámolható termék - Mivel a pénztárak gyakorlata eltér, ritkán előfordulhat, hogy egyes pénztárak mégsem számolnak el egy általunk elszámolhatónak ítélt terméket. Az ebből adódó károkért nem vállaljuk a felelősséget. (a termék elszámolható az egészségpénztár felé)
Fooddetective ételintolerancia teszt
Fooddetective ételintolerancia teszt

26 300 Ft 

Gyorsteszt, ami kimutatja az immuneredetű ételintoleranciát. 46 féle ételre való intoleranciát ellenőrizhet vele.

A Food Detective kit olyan élelmiszerek azonosítására alkalmas gyorsteszt, melyek immuneredetű ételintoleranciát okozhatnak. A teszt az élelmiszer fehérjéi ellen termelődő IgG típusú antitest mennyiségét méri. Azonosításukat követően a problémás élelmiszerek kiiktathatóak az étrendből, ami a tünetek csökkenését eredményezheti. Ez a teszt nem alkalmas a klasszikus, IgE antitestek által okozott élelmiszer-allergiák azonosítására!

A vizsgálat az ujjbegy megszúrásával nyert kis mennyiségű vérmintából végezhető el. A kimutató és előhívó oldatok után használata után egy vagy több kék folt formájában jelzi az élelmiszerek elleni ellenanyag jelenlétét. A színes folt pozícióját az élelmiszerek helyét mutató rajzzal összevetve az ellenanyag termelést kiváltó élelmiszerek azonosíthatók.


Mi az ételintolerancia?

Az  ételintolerancia, vagy étel érzékenység az emésztőrendszer és az immunrendszer rendellenes egymásra hatása eredményeként jön létre. A bélfal különböző fokú gyulladása következtében egyes táplálékokokkal szemben kóros immunreakció alakul ki és lényegében ez okozza a tüneteket. 
 

Az ételintolerancia különbözik az ételallergiától!

Ételintolerancia kialakulásakor a gyakran nem jellegzetes tünetek (Azételintolerancia tünetei) a kiváltó étel elfogyasztása után hosszú idővel – akár napokkal, hetekkel később – jelentkeznek, és súlyosságuk függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A népesség kb. 45%-a szenved tőle. A tünetek gyógyszeres kezelésre általában nem reagálnak, azonban a megfelelő étrend kialakításával és betartásával enyhülnek, vagy teljesen megszűnnek. Az ételintolerancia hátterében az étel hatására kórósan felszaporodó IgG antitest áll.
 
Az  ételallergia (a klasszikusan így nevezett, I. típusú, azaz  IgE antitesthez kötődő reakció) a szervezet azonnali, heves reagálása bizonyos élelmiszerekre. Tünetei nagyon jellegzetesek (pl. vizenyősség, ödéma kialakulása, fulladás, kiütések) és életveszélyesek is lehetnek. Sokkal ritkábban fordul elő, mint az  ételintolerancia; a népesség 1%-át veszélyezteti. A heves tünetek gyógyszeres kezelésre jelentősen mérséklődnek, illetve elmúlnak. Felismerése és azonnali gyógyszeres kezelése orvosi szaktudást igényel. 

Az ételintolerancia tünetei (rendszeresen visszatérő, sokféle kellemetlen panasz)

  • emésztési zavarok (puffadás, szelek, hasmenés, székrekedés)
  • bőrelváltozások (pattanások, akne, kiütések)
  • ismétlődő fejfájás (migrén)
  • alvászavarok (álmatlanság)
  • izületi fájdalmak
  • súlyproblémák (hízás/fogyás)

 

Egyidejűleg többféle panasz is jelentkezhet.
A tünetek gyakran látszólag minden előzmény, ok nélkül jelentkeznek. A laboratóriumi leletek általában semmilyen konkrét betegségre nem utalnak.

Fontos!
Krónikus bélbetegségeket (IBS, Crohn betegség, colitis) gyakran kísér fokozott ételérzékenység, amely azonban feltehetőleg nem oki tényező e betegségek kialakulásában.

Előnyei:

  • egy csepp vér elegendő
  • otthon is elvégezhető
  • nem igényel laboratóriumi hátteret
  • 46 élelmiszert, és -alapanyagot mutat ki
  • nem igényel gyógyszeres kezelést
  • 45 perc alatt megjelenik az eredmény

 

A FoodDetective által kimutatható élelmiszerek és élelmiszer-alapanyagok listáját innen letöltheti:

KIMUTATHATÓ ÉLELMISZEREK ÉS ÉLELMISZER-ALAPANYAGOK

 

Mihez kezdjünk a teszteredményekkel?

A legtöbb ember tüneteinek egy hónapon belüli enyhüléséről számol be azután, hogy elhagyta azokat az ételeket, melyek  pozitív reakciót mutattak tesztünkben. A FoodDetective™-vel kapott eredmények alapján egyszerűen változtathat étkezési szokásain.

A legegyszerűbb megoldás, ha minden pozitív reakciót adó élelmiszert  elhagyunk legalább 3 hónapra, a reakció erősségétől függetlenül.

Amennyiben azonban egyszerre sok pozitív eredményt kapott, úgy érezheti, hogy az összes élelmiszer egyszerre történő elhagyása túlságosan radikális változtatás lenne. Ez esetben a következőképpen könnyíthet a váltáson:

a.) Tartózkodjon azoktól  az élelmiszerektől, amelyek közepes vagy erős reakciót mutatnak.
b.) Váltogassa forgóban a gyenge jelet adókat.

A forgó azt jelenti, hogy 4 naponta egyszer egyen csak belőlük. Ha mondjuk a búzát kell forgóban fogyasztania, akkor például

1. nap búzakenyér legyen,

2. nap zab süti.

3. nap kukoricakenyér,

4 nap rizskenyér,

5. nap ismét búzalisztből készült kenyér vagy tészta és így tovább.


Előfordulhat, hogy az új diéta megkezdése utáni első napokban rosszabbul érzi magát. Ilyenkor érdemes kitartani az új diéta mellett.

Fontos további szempont, hogy étrendje továbbra is kiegyensúlyozott maradjon. Ezért célszerű, ha az elhagyott élelmiszereket más, intoleranciát nem okozó új diétával váltja fel. Erre vonatkozóan célszerű dietetikus szakembertől tanácsot kérni.

 

Kiszerelés: 1 db teszt

Engedélyszám: HU/CA01/9690/09

Gyártó: Cambridge Nutritional Sciences Ltd., Egyesült Királyság

 

A használati útmutatót a szövegre kattintva töltheti le:

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

×